Mi jöhet a CSOK után?

Mi jöhet a CSOK után?

Molnár Kristóf, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat alapítójának véleménye a magyar kormány tervezett intézkedéseiről a lakáspiac átalakítására.

Molnár Kristóf, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat alapítója, aki már évtizedek óta tevékenykedik az ingatlanszakmában, megosztja a gondolatait a magyar kormány tervezett intézkedéseiről, amelyek a lakáspiac átalakítását célozzák meg. Bár a pontos részletek még nem ismertek, erős a gyanú, hogy a változtatások a városi családi otthonteremtési támogatást (városi CSOK-ot) kamattámogatott hitelekkel helyettesítik, amely az energetikai besoroláshoz vagy a gyerekek számához vagy akár mindkettőhöz lesznek kötve.

Molnár Kristóf úgy véli, hogy az új támogatási forma komoly hatással lehet az egész magyar lakáspiacra.

Az energetikai besoroláshoz kötött kamattámogatás lehetőséget teremthet arra, hogy a vásárlók nagyobb figyelmet fordítsanak az energiatakarékos ingatlanokra, ami hozzájárulhat az ökológiai szempontból fenntarthatóbb lakáspiac kialakulásához az országban. Emellett a gyermekek számához kötött támogatás bele illik a kormány korábbi intézkedéseinek sorába, amely az igazi demográfiai fordulatot elősegítheti, támogatva a nagyobb családokat, hogy többen igényeljenek hitelt és lépjenek az ingatlanpiacra, ami a kereslet növekedését eredményezheti.

Az új intézkedések azonban befolyásolhatják az ingatlanárakat is az ország egész területén. Ha a könnyebb hitelfelvétel és az olcsóbb törlesztőrészletek miatt megnő az ingatlanok iránti kereslet, akkor az ingatlanárak emelkedhetnek, ami a piaci viszonyoktól függően változó hatást gyakorolhat az ország különböző régióiban.

Molnár Kristóf hangsúlyozza, hogy jelenleg még nem ismertek a tervezett intézkedések fő csapásiránya, illetve részletei, így a véleménye alapján csak feltételezéseket lehet megfogalmazni a lehetséges hatásokról.

Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat alapítója azonban kiemeli, hogy a változások előreláthatóan jelentős átalakulásokat hoznak majd a magyar lakáspiacon.Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat figyelemmel kíséri a kormányzati bejelentéseket és intézkedéseket, és folyamatosan friss információkkal látja el ügyfeleit. Az ingatlanvásárlóknak ajánlott időben tájékozódniuk a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, hogy megfelelően felkészülhessenek a piaci változásokra.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2023 év végéig élnek még a régi támogatások szabályai, így akiknek a jelenlegi élethelyzetében ingatlan vásárlásban gondolkodik, célszerű szakértő segítségét kérni.

Molnár Kristóf véleménye alapján az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat elkötelezett abban, hogy a vásárlók minden segítséget megkapjanak a megfelelő döntések meghozatalához, és sikeresen megtalálják a számukra legmegfelelőbb ingatlant az új intézkedések bevezetése után is.