A Magyar Kormány Kivezeti a Családi Otthonteremtési Támogatásokat a győri piacról is

A Magyar Kormány Kivezeti a Családi Otthonteremtési Támogatásokat a győri piacról is

Hogyan hat ez az ingatlanpiacra?

A magyar kormány bejelentette, hogy év végéig kivezeti a családi otthonteremtési támogatásokat, azaz a városi CSOK-ot a piacról, és csak a falusi CSOK-ot tartja meg, emelt támogatási összegek mellett. Ez a döntés komoly hatással lehet a GYŐRI ingatlanpiacra, és több szempontból érthetően befolyásolhatja az ingatlanok keresletét és árát.

Az év végéig fennmaradó kedvezmények miatt valószínűleg jelentős pörgést tapasztalunk majd az ingatlanpiacon. A családi otthonteremtési támogatások kihasználása érdekében az érintett vásárlók igyekeznek mielőbb kiválasztani, lekötni új otthonukat. Ez a fokozott érdeklődés várhatóan növelni fogja az ingatlanok iránti keresletet, különösen a kedvezményes támogatásokkal elérhető lakások és házak esetében. A kormány bejelentette, hogy jövőre egy új támogatási forma kerül bevezetésre. Mivel az új támogatás még nem részletezett, nehéz pontosan megjósolni, hogy ez milyen hatással lesz az ingatlanpiacra.

Azonban sok szakértő és elemző úgy véli, hogy a jövőbeli támogatások képesek lehetnek továbbra is vonzóvá tenni az ingatlanvásárlást, és így is felfelé nyomhatják az árakat.

Hiába jön ki tehát a kormány egy új konstrukcióval, az árak jelentős emelkedése el fogja vinni támogatás értékét. Ezt a folyamatot jól végig kísértük a jelenleg elérhető támogatások bevezetése után, ma már a 10 milliós CSOK szinte semmire nem elég, igaz ha az összes támogatást alapul vesszük, akkor már jelentős összegről beszélhetünk.  

Az ingatlanpiac kiszámíthatatlansága miatt a jelenlegi helyzetben érdemes alaposan megfontolni az ingatlanvásárlást. A vásárlóknak érdemes átgondolniuk, hogy a meglévő támogatási lehetőségeket kihasználva most vásároljanak-e, vagy várjanak-e az új támogatási forma bevezetéséig. Az előbbi esetben a meglévő kedvezményekkel élhetnek és csökkenő ingatlanárak mellett egészen jó vételeket köthetnek, míg az utóbbi esetben az ingatlanárak valószínűleg ismét emelkedni fognak az új támogatási forma bevezetése miatt.

A magyar krmány kivezeti a családi otthonteremtési támogatásokat a győri piacról is

A győri ingatlanpiac esetében is jelentős változások várhatóak. Győr a hazai ingatlanpiac mindig stabil, komoly vásárlóerővel rendelkező szereplője volt. A 2023-as évben az árak megtorpantak, sőt bizonyos szegmensekben csökkenni is kezdtek. Molnár Kristóf ingatlanszakértő válasza arra a kérdésre, hogy most vagy várjunk egyértelműen a most felé hajlik. Nagy választék, erős támogatások, csökkenő árak, háromszög a győri ingatlanpiacon már nagyon régen volt jelen és év vége után nagy valószínűséggel el is fog tűnni ez a rendkívüli együttállás a piacról.   

Összességében, a magyar kormány döntése, hogy év végéig kivezeti a városokban az családi otthonteremtési támogatásokat a piacról, jelentős hatást gyakorolhat az ingatlanpiacra. A kereslet felpörgése és az árak alakulása függ az ingatlanpiac kiszámíthatatlanságától és az új támogatási forma bevezetésének részleteitől. Fontos, hogy az ingatlanvásárlók alaposan megfontolják a helyzetet, és mérlegeljék a jelenlegi és jövőbeli lehetőségeket a piac változásainak tükrében.