Módosulnak a családi otthonteremtési kedvezmény és babaváró támogatás szabályai is!

Módosulnak a családi otthonteremtési kedvezmény és babaváró támogatás szabályai is!

A CSOK egy olyan vissza nem térítendő otthonteremtési kedvezmény, amely igénybe vehető tervezett, vagy meglévő gyermek/gyermekek után új ingatlan építéséhez, új vagy használt ingatlan vásárlásához, de akár bővítéséhez is. A CSOK, vagy Családi Otthonteremtési Kedvezmény a kormány Otthonteremtési programjának egyik legfontosabb eleme már 2016 óta. 

A május 12-én megjelent kormányrendelet alapján a CSOK falun érvényes szabályait továbbra is megtartják, és 50 százalékkal megemelik a keretösszegeket.

Módosulnak a családi otthonteremtési kedvezmény és babaváró támogatás szabályai is!

A falusi CSOK jelenleg érvényes szabályai a jövőben is megmaradnak, ugyanakkor a támogatási összegek az alábbiak szerint változnak új lakás építése vagy vásárlása esetén:
1 gyermek esetén a jelenlegi 600 000 forint helyett 1 000 000 forint,
2 gyermek esetén a jelenlegi 2 600 000 forint helyett 4 000 000 forint,
3 vagy több gyermek esetén a jelenlegi 10 000 000 forint helyett 15 000 000 forint

Meglévő lakás korszerűsítésénél és bővítésénél a jelenlegi összegek fele lesz igényelhető. 

Hogyan fog ez hatni az ingatlanpiacra?

A módosításoknak már idén érezhető pozitív, de ugyanakkor negatív hatásai is lehetnek az ingatlanpiacra. Szakértők szerint év végéig sokan fogják igénybe venni a jelenlegi konstrukciók mellett a családtámogatásokat, hiszen az új támogatási rendszer várhatóan jelentősen kedvezőtlenebb lehet az ingatlanvásárlók számára.

Mivel a vevők kedvezőbb helyzetben vannak ebben az időszakban, most az eladók is érdekeltek lehetnek az év vége előtti eladásban. Aki a jelenlegi feltételeknek megfelel, az éljen a lehetőséggel, mert december 31-ig még érvényes a jelenlegi szabályozás!

De nemcsak a CSOK, hanem a babaváró támogatás szabályai is változnak!

Amennyiben az anya elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 31. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is, 2024 január elsejétől egy éven keresztül a 30 és 40 év közötti nők továbbra is jogosultak a támogatásra, de erre kizárólag a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

Kérdése van? Forduljon bizalommal ingatlanfinanszírozási közvetítőink felé!

Tóth Adrienn | +36-70-977-7834 | adri.toth@oh.hu

Zalka-Pomsár Natália | +36-70-621-0777 | natalia.zalka@oh.hu