Mi várható az ingatlanpiacon 2024-ben?

2023 PIACI TENDENCIÁK A tavalyi évre visszatekintve, az értékesítések száma 2023 I–II. negyedévében az alacsony bázisidőszakihoz képest is csökkent. Az I. negyedévben 36, a II. […]

2023 PIACI TENDENCIÁK

A tavalyi évre visszatekintve, az értékesítések száma 2023 I–II. negyedévében az alacsony bázisidőszakihoz képest is csökkent. Az I. negyedévben 36, a II. negyedévben 20% volt a teljes lakáspiac visszaesése az egy évvel korábbihoz képest. 

FORRÁS: KSH

2023 II. negyedévében a használt lakásokat mindössze 2,5, az új lakásokat pedig 15%-kal drágábban értékesítették az előző év azonos időszakához képest.


Forrás: KSH 

Mi várható 2024-ben?

A világgazdaság 2024-es kilátásai alapján érdekes kihívásokkal néz szembe az ingatlanpiac. Molnár Kristóf, az Openhouse alapító tulajdonosa szerint a pozitív gazdasági előrejelzések és kormányzati intézkedések új lendületet hozhatnak az ingatlan- és hitelpiacra.

Kristóf véleménye szerint az ingatlanpiac 20-30, a hitelpiac pedig 30-40 százalékos növekedésre számíthat, javítva ezzel a főbb mutatószámokat. Az erősödő piaci folyamatoknak pozitív hatása lehet az árakra is, ahol éves szinten 5-10 százalékos emelkedést prognosztizálnak.

Kristóf hangsúlyozza, hogy a bőséges ingatlankínálat és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek ösztönző hatással lehetnek a vevői oldalon. A tavalyi bizonytalan vevői attitűd után, idén gyorsabb döntésekre lehet számítani, amit az otthonteremtési támogatások és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek tesznek lehetővé az otthonteremtési szándékkal vásárlóknál.

Kristóf szerint a 2023-as év gyenge teljesítménye után 2024-ben jelentős erősödés várható a tranzakciószámok terén.

Az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók számának növekedése, valamint a befektetői vásárlások erősödése is lendületet ad a piacnak. Az erős kereslet visszahozhatja a lendületet az ingatlanpiacon, és a stagnálás után újra emelkedő pályára léphetnek az árak Magyarországon.

A vevői oldal számára kedvező hír, hogy a tavalyi gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja idén az érdeklődőket, így a vevőknek érdemes lehet hamarabb dönteni a gyorsan változó kínálat miatt.

A vevői és befektetői oldal erősödése mellett a hitellel vásárlók arányának visszaesése is tapasztalható volt 2023-ban, azonban a kedvező hitelkonstrukciók és támogatások hatására 2024-ben a piac 750-850 milliárd forintos aktív volumenre számíthat. Molnár Kristóf szerint a pénzügyi szakemberhez fordulók száma is növekedhet az összetett részletszabályok ismeretének hiányában, így a pénzügyi közvetítők fontos szerepet játszhatnak a piac dinamizálásában.

Ha eladná ingatlanát, keressen minket bizalommal!