Mennyi idő eladni egy lakást 2022-ben?

Az ingatlanpiac szárnyal és a lakást eladni akarók örülhetnek. Egy ilyen helyzetben fontos kérdés: mennyi idő alatt tudom eladni a lakásom?

Olvasd el cikkünket, ismerd meg a gyors ingatlaneladás 6 lépését, és a befolyásoló tényezőket.

Az ingatlanpiac szárnyal és a lakást eladni akarók örülhetnek. De különösen egy ilyen helyzetben fontos kérdés: mennyi idő alatt tudom eladni a lakásom?

Egyrészt mindenki szeretne a lehető leggyorsabban a pénzéhez jutni. Másrészt néhány szakértő úgy gondolja, a jelenlegi ingatlanárak növekedése megáll és kidurranhat az ingatlanlufi. (Ez persze csak feltételezés, de érdemes számításba venni.)

Ilyen körülmények között pedig különösen fontos, hogy mielőbb el tudjuk adni az eladásra szánt ingatlant.

De mennyi időbe is telik ez?

Tovább tart eladni most egy lakást, mint 1 éve?

Egyesek szerint igen, a lakáseladások értékesítési ideje jelentősen növekedett az elmúlt évhez képest.

Főként a pesti panellakások eladási ideje magas, összesen 167 nap, mire egy sikerül túladni egy pesti lakáson.

Ez azonban azt jelenti, hogy az utóbbi időben inkább gyorsabbá vált az ingatlaneladás. 2020 harmadik negyedévében ugyanis 200 napba telt eladni egy pesti ingatlant.

A téglalakások esetén jobb a helyzet, mivel a kelet-magyarországi részen csak 28 nappal várnak tovább az új tulajdonosra. 

Mindennek ellenére továbbra is a budai és vidéki panellakások kelnek el a leggyorsabban, míg a pesti lakásoknál a leghosszabb az átlagos értékesítési idő. 

Erre érdemes a vevőnek is odafigyelnie. 

Nem célszerű úgy beleugrani a következő lakás vásárlásába, hogy még a jelenlegi is megvan. Ráadásul ennek az árából tervezi fedezni az új otthon vételárát. 

Ilyenkor mindenképpen érdemes az adásvételi szerződésben egy hosszabb fizetési időt meghatározni, ami alatt jó esély van jelenlegi lakásunk eladására.

Viszont ha te nem szeretnél, vagy nem tudsz ilyen sokat várni a lakás eladásával, akkor íme néhány pár jó tanács, hogyan rövidíthetnéd le ezt a megnövekedett ingatlanértékesítési időt.

A gyors ingatlaneladás 6 lépése

1. Ne a megvételi áron akard eladni

Mérd fel reálisan a lakás piaci értékét, és ne próbáld meg belekalkulálni az árba a klíma beszerelését vagy az újra parkettázást, mert ez nem mindig lehetséges.

2. Kérd ingatlanközvetítő segítségét az eladásban

Egy szakértő sokat segíthet abba, hogy gyorsabban elkeljen a lakás, de nem mindegy, kire bízod rá otthonod eladását. Ha megtalálod a megfelelő ingatlanközvetítőt, akkor a plusz motiváció érdekében kizárólagos megbízást is kínálhatsz számára.

3. Gondold át, hogyan éri meg neked jobban

Nem muszáj ingatlanközvetítőre bíznod a marketinget, akár magad is intézheted, hiszen a fizetős hirdetések ára még így is csekély összegnek számít az ingatlan értékéhez képest.

Nem muszáj ingatlanközvetítőre bíznod az eladást, akár magad is nekifuthatsz. De gondold meg, hogy kellőképpen fel vagy-e készülve a folyamat menedzselésére. Mert bizony szakértő segítség nélkül nem veszélytelen a dolog.

Akinek van elég ideje és türelme arra, hogy az érdeklődőkkel tartsa a kapcsolatot és bemutassa nekik a lakást, az egyedül is nekifuthat. Viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy ilyenkor a hirdetőnek kell megírnia az ingatlanhirdetést is, sőt gyakorlatilag minden adminisztráció is az ő feladata marad.

4. Fontos a megfelelő kép a lakásról

Talán a legnehezebb feladat egy lakás eladása során, a tökéletes fotó elkészítése. Ha túl jó a kép, akkor habár sok érdeklődő lesz, és sokan fogják megnézni, ebből kevés potenciális vásárlót remélhetsz, ha pedig rossz a kép, akkor hiába jó a lakás, kevés érdeklődőt fog bevonzani. Ezért olyan kép a tökéletes, amelyiken reálisan néz ki a lakás és a vonzóbb oldalát sikerül bemutatnia.

5. Legyél tisztában a lakás hibáival

Egy körbevezetés során a lakást a legjobb színében kell megmutatni, ezért mindig takaríts ki a vevőjelölt érkezése előtt. Rejtsd el a kisebb hibákat, vagy az lenne a legjobb, ha kis is tudod javítani ezeket. A nagyobb hibák esetén legyél felkészült, hogyan fogsz reagálni, ha szóba kerül a dolog, és az alkudozás során hogyan befolyásolhatja ez a végkimenetelt.

6. Kövesd a trendeket

Jó, ha tisztában vagy vele, milyen házak a legkelendőbbek abban az időben, mikor te is eladnád sajátod. Ha az ingatlanod nem tartozik a „trendi” kategóriába, akkor ez mind az árat, mind az eladási időt befolyásolni fogja. 

Most, hogy ezeket tisztáztuk, nézzük meg, főként mitől függ az értékesítési idő?

Lakáseladást befolyásoló 5 leggyakoribb tényező

Egy lakás eladásakor minden tényezőt figyelembe kell venni, hogy rövid időn belül és számunkra megfelelő értékben sikerüljön túljutni rajta. Ezek közül kigyűjtöttük neked azt az 5 legfontosabbat, ami sokban befolyásolni fogja egy lakás eladásának átlagos értékesítési idejét és menetét.

Ha pedig konkrétan a lakáseladás menete érdekel, olvasd el a témában írt korábbi cikkünket.

1. Az ingatlan ára

Nem meglepő, hogy az első és legfontosabb tényező az eladási ár!
Ha az ingatlanpiaci ár felett hirdeted meg lakásod, akkor lehet, hogy évekig sem fogod tudni eladni, mivel nem vetted figyelembe az aktuális piaci tényezőket. Persze, tudjuk, hogy számodra érzelmi értékkel rendelkezik az ingatlan, illetve jó lenne ebből rendezni a hitelt vagy az új otthonodba fektetni az összeget, de ettől nem fogod tudni piaci ár felett eladni.

2. A lakás elhelyezkedése

Az árazás mellett a másik fontos szempont a lakás elhelyezkedése.

Sajnos ez egy olyan tényező, amin nem tudsz változtatni, hiszen az ingatlanok nem mozdítható tárgyak.

Ha egy jó helyen lévő és jó adottságokkal rendelkező lakás tulajdonosa vagy, akkor nyert ügyed van! Egy megfelelő környezetben lévő lakást most is ugyanolyan gyorsan el lehet adni, mint pár évvel ezelőtt. 

Ha nem, akkor próbáld kiemelni a lakás jó tulajdonságait, kedvezőbb árat megadni, és a környéket a pozitív oldaláról bemutatni.

3. Az ingatlan állapota

Ez kevésbé fontos tényező, mint az előző két pontban említett.

Azt, hogy épp a felújított, berendezett lakások a keresettebbek az ingatlanpiacon, vagy a felújításra váró családi házak, ez az aktuális piactól függ. 

Viszont ha felújítva, bútorozottan adnád el otthonod, akkor arra ügyelj, hogy igényes megjelenést nyújtson és ne feltétlen a te stílusod tükröződjön rajta, hanem az aktuális trendnek feleljen meg.

4. Az ingatlanpiac állapota

Az ingatlanpiac legfőbb jellemzője, hogy folyamatosan változik.
Onnan tudjuk, hogy épp „forró” a lakáspiac, ha:

  • magas a kereslet, de
  • lakáshiány van,
  • az árak viszont csak úgy szárnyalnak, 
  • és licithelyzetek alakulnak ki.

Viszont ha az alábbi jellemzők vannak érvényben:

  • mikor alacsony a kereslet, de
  • rengeteg lakás van meghirdetve,
  • az árak is nagyon kedvezőek, 
  • illetve nagymértékű alkudozásra és
  • hosszú eladási időre számíthatunk,

akkor „hideg” piacról beszélünk.

Ez azonban egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Egy átmeneti helyzetben a lakáseladóknak még nehezebb dolga van, hiszen ilyenkor szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor és melyik irányba fog mozdulni. 

Azt, hogy éppen milyen időszakban van az ingatlanpiac, forró, hideg vagy változó legkönnyebben a DOM (days on market = piacon eltöltött napok száma) alapján tudod eldönteni. Minél magasabb az értéke, annál hidegebb a piac.

5. Szezonalitás

Az sem mindegy, hogy egy éven belül mikor szeretnénk eladni lakásunkat.

Általában tavasszal többen vásárolnak lakást, mint télen, mivel a költözés egyszerűbb és nem kell a sárban, sötétben költözködni. 

Ez ugyanakkor helyszínfüggő is. 

A Balatonon például nyáron megugrik az ingatlanpiac, sokkal többen vásárolnak lakást, mint télen, mivel a turisták és a tulajdonosok is ilyenkor a környéken tartózkodnak. Budapesten viszont nyáron pangás van, mivel a betondzsungel közepén, 41 fokban senkinek nincs kedve cipekedni és költözködni.

Ezen kívül az év többi részében egyforma a kereslet, kivéve a karácsonyi időszakban.

Miért fontos gyorsan eladni a lakást? (Egyáltalán fontos-e?)

Ha már lakásvásárlásra adtuk a fejünket, és – ezért vagy más okból – szeretnénk megválni jelenlegi otthonunktól, az a legoptimálisabb, ha az értékesítési idő minél rövidebb, így gyorsabban költözhetünk új lakásunkba. 

Főleg, ha annak az árát az eladott lakás árából szeretnénk fedezni. 

De a költözés vágyától eltekintve vajon fontos, hogy egy lakás ne maradjon sokáig a piacon? 

Abszolút.

Először is: áll benne a pénzed

Minél tovább marad egy lakás a piacon, annál jobban romlik a bele fektetett pénz értéke. Mivel magában a lakásban van az érték, ezért annak az árát nem tudod kivenni és elkölteni vagy befektetni valami másba, vagyis ahogy nő az eladási idő, úgy romlik folyamatosan a pénzed.

A világpiaci tendenciák és a koronavírus okozta válság miatt az infláció 5-7% körül várható 2022-ben. Ami azt jelenti, hogy egy hasonló mértékű áremelkedés „csak” a befektetett pénzed vásárlóerejének fenntartásához elegendő.

Másodszor pedig: egyre többen jósolnak árcsökkenést

Ha nem is azonnal, de idővel megváltozhat a piaci helyzet, akkor pedig kevesebbért tudod eladni, mint a mostani forró piacon, mikor még neked kedvez a lakáspiac alakulása.

A 2022-es országgyűlési választás a piac alakulásának nagy kérdése lesz. A gazdaságpolitika és azon belül a lakáspolitika változatlansága vagy teljes irányváltása is elképzelhető, amelynek hatásai még megjósolhatatlanok.

A fentieket tehát mindenképpen érdemes figyelembe venned, ha lakéseladáson gondolkodsz.

Openhouse Franchise Központ
Oltean Dániel

Egyszer mindenki kirepül az szülői házból. Először talán albérletbe költözünk, majd saját lakást, házat vásároulnk. Gyarapodunk és nagyobbra, szebbre cseréljük. Az ember életében általában a legnagyobb anyagi értékű tranzakciók az ingatlanokkal kapcsolatosak.

Ezért is, ajánlott mindennek alaposan utána nézni, hiteles és pontos forrásból, megbízható szakemberektől.

Ebben szeretnék segíteni minden ingatlan eladás, vásárlás vagy bérlés előtt álló embernek.