CSOK Plusz 2024: Új családtámogatás a nagyvárosokban

A magyar kormány 2024 januárjától bevezeti az új, CSOK Plusz nevű családtámogatási programot. Ez kifejezetten azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik 5000 fő feletti településen […]

A magyar kormány 2024 januárjától bevezeti az új, CSOK Plusz nevű családtámogatási programot. Ez kifejezetten azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik 5000 fő feletti településen élnek, és első lakásuk megvásárlásához vagy felújításához szeretnének pénzügyi támogatást igényelni.

Az új CSOK Plusz program főbb jellemzői:

1. Hitelösszeg gyerekszám függvényében: Az igényelhető hitelösszeg a gyerekek számától függ. Egy gyermek esetén maximum 15 millió forint, két gyermek esetén 30 millió forint, három vagy több gyermek esetén akár 50 millió forint is igényelhető.

2. Kedvező kamatláb: A támogatott hitel kamatlába fix 3%, ami kedvező lehetőséget kínál a családok számára a lakásvásárlás vagy felújítás finanszírozására.

3. Önrész: Az önrész mértéke 10%, azonban felújítás vagy bővítés esetén ez az összeg 20% lehet.

4. Rugalmas futamidő: A hitel futamideje 10-25 év között változhat, amely lehetővé teszi a családoknak, hogy a hitel törlesztőrészletét a saját helyzetükhöz igazítsák.

5. Korhatár: Az új CSOK Plusz igénylésére a házasságban élő édesanyák 41 éves korig jogosultak.

6. Telekvásárlásra nem igényelhető: Fontos megjegyezni, hogy a CSOK Plusz kizárólag lakás vásárlására vagy meglévő lakás felújítására használható fel, telekvásárlásra azonban nem.

7. Maximum 80 millió forint értékű első lakás: Az első lakás megvásárlásakor az igényelhető támogatás összege maximum 80 millió forint lehet.

8. Kezdeti törlesztésmentesség: Az igénylőknek az első évben csak a kamatot kell fizetniük, a tőketörlesztésre ebben az időszakban nincs szükség.

9. Vissza nem térítendő támogatás: Egy további segítség a családok számára az, hogy az új CSOK Plusz programhoz jár egy vissza nem térítendő támogatás is, amely a gyermekszám függvényében változik. Egy gyermek esetén 1 millió forint, két gyermek esetén 4 millió forint, míg három vagy több gyermek esetén akár 15 millió forint is lehet.

A második gyermektől a tőkéből minden gyerek után elengednek 10-10 millió forintot.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy a falusi CSOK továbbra is érvényben marad, így a vidéki területeken élő családok továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Molnár Kristóf, az Openhouse Ingatlan és Pénzügyi Közvetítő hálózat alapító tulajdonosa szerint az újonnan bejelentett CSOK Plusz program számos előnnyel jár, különösen azok számára, akik tervezik a gyermekvállalást.

A babaváró hitelhez hasonlóan a CSOK Plusz is vonzó lehet az olyan fiatal pároknak és családoknak, akik nászajándékként vehetik igénybe ezt a kormányzati támogatást, miközben tervezik a családot.

Fontos kiemelni, hogy a babaváró hitel program eddig majdnem 200 000 hitelt bocsátott ki, és a célpiaca a CSOK Plusz programéval szinte megegyezik. Emellett Magyarországon évente 60-70 ezer esküvőt tartanak, és azok a párok, akik gyermeket terveznek, örömmel fogadják majd ezt a lehetőséget a lakásvásárlás elősegítésére. Azonban fontos megjegyezni, hogy a részletszabályozás még nagy kérdés, és a program részletei november magasságában fognak kiderülni. A pontos feltételek, döntően befolyásolhatják, hogy milyen mértékben lesz vonzó a CSOK Plusz a leendő vásárlók számára.

Az új CSOK Plusz program izgalmas lehetőségeket kínál a családoknak: lehetővé teszi, hogy több család vegye igénybe a megfelelő támogatást az otthonteremtéshez, továbbá, hogy hozzájáruljon a lakhatási problémák megoldásához. Az alacsony kamat, a hosszú futamidő, és a vissza nem térítendő támogatás mind azt mutatja, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy támogassa a családokat a saját otthon megszerzésében.

Összességében a CSOK Plusz program sok előnnyel járhat a lakáspiac és a fiatal családok számára, de a részletek és az egyéni helyzetek szem előtt tartása kulcsfontosságú a döntés meghozatalakor.

Kérdése van? Forduljon bizalommal ingatlanfinanszírozási közvetítőink felé!

Tóth Adrienn+36-70-977-7834 | adri.toth@oh.hu

Zalka-Pomsár Natália+36-70-621-0777 | natalia.zalka@oh.hu