Az ingatlan még 4 hónapig jobb lehet, mint a szuper állampapír!

Az otthon érték. Az Ingatlan üzlet

Az Ingatlanpiaci bumm lassan 5 éve tartja lázban a magyar lakosságot Molnár Kristóf, az Openhouse Ingatlan – és Pénzügyi Közvetítő Hálózat egyik tulajdonosa szerint. A kormányzati intézkedések támogatták a keresleti és a kínálati oldalt egyaránt. Ebben a periódusban nehéz volt „hibázni”, ha valaki vett egy ingatlant, akár új, akár használt legyen is, az árak dinamikus növekedése miatt szinte biztos, hogy profitot realizált. Ha a befektető még bérbe is adta az új szerzeményét, akkor bizony sokszor a 20%, vagy e fölötti éves vagyongyarapodás (értéknövekedés + bérbeadásból származó bevétel) sem volt túlzónak mondható.

Azonban az ingatlanpiaci ’aranyciklus’ a vége felé közeleg, amit az állam elindított 4 éve, azt most a piacra bízza. Az új lakás ÁFÁ-ja visszaáll az eredeti szintre és a piac kapott a nyakába egy erős befektetési konkurenciát, a szuperállampapír formájában, ami már 1700 milliárd felett kötött le olyan tartalékokat, aminek egy része a lakossági ingatlanbefektetésektől vont el tőkét.

Molnár Kristóf úgy gondolja, van itt valami, amit az okos és kicsit bátrabb befektetők meglovagolhatnak és a szuperállampapír hozamának dupláját is realizálhatják 2 éven belül.

A recept nagyon egyszerű. Válassz ki egy új építésű projektet, amit még csak most kezdenek értékesíteni. Ellenőrizd le jól, hogy mennyire áll stabil lábakon a projekt, a cég, mennyire megbízható a beruházó. Idén fizesd ki a vételárat 5%-os Áfával. Erre abban az esetben van lehetőség, ha számla ellenében a beruházóhoz megérkezik a vételár. Akkor sincsen nagy baj, ha az egész összeg nem áll rendelkezésre, hiszen pár bank már dolgozik a megoldáson, hogy az általuk megbízhatónak ítélt projekteket lakossági oldalon is előfinanszírozzák, hogy a vásárlás még az 5%-os áfa hatálya alatt megvalósulhasson.

Innentől nem kell mást csinálni, mint megvárni a használatbavételi engedélyt és mindenkinek belátása szerint értékesíteni vagy tovább hasznosítani (bérbe adni) az ingatlant. A piac elvégzi a dolgát, hiszen ha már csak 27%- áfával lesz ingatlan elérhető, és a beruházók nem fognak markánsan a profitjukból engedni, így az áfa különbség jó része nálunk marad.

Mi is most kezdünk Tatabányán egy 66 lakásos projektet Queen City néven és már rajzolódik ki az a tendencia, hogy sok ügyes befektető spekulál arra, hogy a vételi és a majdani eladási ár közötti különbséget, – amelyet az áfa különbség is egyértelműen determinál – megnyerik maguknak. – mondja Molnár Kristóf

Kristóf szerint ehhez nem kell más, mint gyorsaság, egy kis vagányság, na meg kezdő tőke.

Szóljon hozzá!